Smaki i zapachy dzieciństwa pozostaną z nami na zawsze. Czasami wracamy do tych pięknych wspomnień – wspólnego czasu, w którym pomagaliśmy mamie lub babci wyrabiać ciasto na chleb, ciasto drożdżowe, gotować rosół czy lepić pierogi. Gotowały na kuchniach tradycyjnych, piekły w piecach chlebowych. Często robiły nam podpłomyki – w piecu lub bezpośrednio na kuchni z fajerkami. Cóż to były za smaki i zapachy!
Coraz częściej jednak przywołujemy te wspomnienia, odgrzebujemy stare przepisy – pieczemy, gotujemy, wędzimy. Tęsknota za tym, co tradycyjne i znane od wieków jest coraz większa. Chcemy wracać do tradycji, wiedzieć co jemy, to fajne emocje i piękne uczucia. To nie tylko smaki ulubionych potraw, ale także wspomnienia celebrowania wspólnego gotowania, spędzania ze sobą miłych chwil. To także prosta radość, bo dziecinna, obłożona wspomnieniami 🙂
Z takich właśnie wspomnień z dzieciństwa wyrosła w Osadzie wiata z kuchnią z fajerkami, piec do chleba i do pizzy, grill i wędzarnia. Moja mama i babcia piekły chleby, ciasta drożdżowe, szarlotki – czas sobie przypomnieć 🙂
Duży stół i wygodne góralskie ławy to miejsce do wspólnego biesiadowania i smakowania wspólnie przyrządzonych potraw. Zupy, rosół gotowany na kuchni z fajerkami ma zupełnie inny smak, a bułki i ciasto drożdżowe przywołują smaki dzieciństwa. Goście, którzy już gotowali i piekli w naszym miejscu wiedzą, jak smakują bułki cynamonowe z pieca i rosół gotowany na kuchni z fajerkami 🙂 najlepsze smaki i zapachy 🙂 czas wspólnego gotowania tutaj bezcenny.
A obok wiaty ognisko z rusztem i kociołek – co kto woli 🙂
Zapraszamy do wspomnień z dzieciństwa i celebrowania wspólnego gotowania i pieczenia!